Υλικά κατασκευής των φακών των γυαλιών ηλίου

Οφθαλμικοί φακοί από γυαλί

Το τυπικό είδος γυαλιού για την κατασκευή οφθαλμικών φακών ονομάζεται στεφανύαλος (crown glass). Οι φακοί από στεφανύαλο είναι παχείς και βαρείς και η χρήση αυτού του υλικού έχει τελευταία περιοριστεί. Σημαντικό μειονέκτημα αυτού του γυαλιού είναι ότι δεν μπορεί να υποστεί επεξεργασία αύξησης της αντοχής του στη θραύση. Σήμερα, χρησιμοποιείται μόνο για προστασία των τεχνικών ακτινολογικών μηχανημάτων από τις ακτίνες Χ.

Οφθαλμικοί φακοί από πλαστικό (CR39)

Το υλικό CR39 αποτελεί το τυπικό είδος πλαστικού για την κατασκευή οφθαλμικών φακών. Έχει περίπου το μισό βάρος από τη στεφανύαλο(γυαλί) και οι φακοί έχουν το μισό βάρος. Το CR39 προσφέρει πολύ καλή οπτική απόδοση ακόμη και για υψηλές προδιαγραφές. Εκτός αυτού, έχει καλή αντοχή στις γρατζουνιές λόγω του σκληρού στρώματος του.

Οφθαλμικοί φακοί από Polycarbonate

Το υλικό αυτό έχει μεγάλη αντοχή στη θραύση και χαμηλό βάρος. Τα χαρακτηριστικά αυτά επιτρέπουν την κατασκευή πολύ λεπτών και ελαφρών φακών. Επίσης, παρέχει 100% προστασία από τις επιβλαβείς ακτίνες UV του ήλιου. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα γυαλιά ηλίου σας κυρίως για αθλητικούς λόγους θα πρέπει να επιλέξετε πολυανθρακικούς φακούς καθώς αποτελούνται από ένα εξαιρετικά ισχυρό πλαστικό που ζυγίζει λιγότερο και αντέχει περισσότερο στην κρούση. Αυτό καθιστά το υλικό ιδανική επιλογή για ανθεκτικά γυαλιά ηλίου.

Ποιο υλικό φακών είναι καλύτερο για τα γυαλιά ηλίου;

CR-39 φακοί

Σε γενικές γραμμές, αν ψάχνετε για γυαλιά ηλίου που μπορείτε να φορέσετε κάθε μέρα για διαφορετικές δραστηριότητες, οι CR-39 φακοί είναι μια τέλεια επιλογή για εσάς.

Αν και οι CR-39 φακοί μπορεί να σπάσουν ακόμα και όταν εφαρμοστεί αρκετή δύναμη σε αυτούς, είναι πολύ πιο ανθεκτικοί στις κρούσεις από τους γυάλινους φακούς. Μέχρι σήμερα οι CR-39 φακοί εξακολουθούν να είναι πολύ δημοφιλείς και χρησιμοποιούνται ευρέως από πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το νούμερο ένα πλεονέκτημα από τη χρήση των συγκεκριμένων φακών είναι το γεγονός ότι είναι το πιο φθηνό υλικό φακού που υπάρχει διαθέσιμο και το χρησημοποιούν τα εργοστασία που κατασκευάζουν γυαλιά ηλίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *